Prva, i nama jako draga umjetnica, čiji rad volimo i ovim putem podržavamo, je Duška iz branda Duška’s Babuškas. U nastavku pričamo njenu priču kako ju je ona ispričala nama, te se nadamo da će Vam čitanje i upoznavanje Duške biti ugodno i zanimljivo kako je bilo i nama.

Počeci Duškinih babuški

Otkad je bila mala djevojčica, Duška je uvijek nešto crtala, pjevala, plesala i kako kaže za sebe, ona je bila ono kreativno dijete u obitelji, a sestra ono pametno. Faza srednjoškolskih dana u ekonomskoj školi u Šibeniku nije joj bila laka jer osjećala se kao da ne pripada tamo i da to jednostavno nije njen put. Unatoč kreativnoj stagnaciji, upisuje grafički fakultet u Zagrebu, te na drugoj godini upoznaje ljude s kojima razvija i svoj glazbeni put. Tako je nastao i band Beetan Tone. Iako su fakultetske obaveze bile malo zapostavljene, Duška priča da su to bili lijep dani proputovanja s bandom. Ipak, njene bilježnice prepune crteža stalno su bile s njom, a ona glavna i zaslužna za covere cd-a, plakate, flyere i ostale kreativne poslove oko banda.

Pri kraju fakulteta, Duška priznaje da je proživljavala jedan čudan period kad nije znala čime će se baviti nakon diplome niti što joj budućnost nosi. No, iz te pomalo izgubljene i depresivne faze izvukla je ono najbolje što zna iz sebe – počela je ozbiljno crtati. S početka bile su to životinjice s kombinacijom old skul stila. Oduševljena njenim crtežima prijateljica ju je zamolila da joj nacrta babušku kao predložak za njezinu tetovažu.

”I tada sam nacrtala svoju prvu babušku kao predložak za njezinu tetovažu što je bio totalni debakl. 😀 Znači meni se stvarno nije sviđala ta babuška pa sam odlučila napraviti lipšu varijantu toga, onda sam napravila još dvi i onda je došlo još par babuški, pa sam rekla cimeru: Ja ću otvoriti stranicu na fejsu i zvat će se Duška’s Babuškas!” – kaže Duška.

Duškas Babuškas Babuške - artsome

«…svjesna sam da će se babuške u jednom periodu potrošiti iako ću i tada zadržati tu priču koja će i dalje biti dostupna, ali planiram svakako u jedno trenutku izbaciti nešto novo; neke nove, opet tradicionalne motive u mom stilu. Planiram slijedeće napraviti kolekciju insekata, raznih bubica…»

S novom, originalnom idejom otvorila je facebook profil i sa svakim novim lajkom sve je bila jasnija ideja o babuškama, a Duška je sve više crtala po narudžbama. Za sebe kaže da je oduvijek voljela babuške, ali priznaje kako su one danas motiv koji je totalni hit, te se iscrpljuje na mnogo načina. Ne samo babuške, već općenito mnogi drugi tradicionalni motivi su se popularizirali i komercijalizirali, pa se mogu vidjeti na majicama, torbama, novčanicima, donjem rublju i velikih modnih marki. Čak oni motivi, kao što su babuške možda su i imale alternativni prizvuk, danas takvo što više ne postoji. Stilovi su se ispremiješali:

”Pogotovo su isfurali motiv, meni jako drag prije popularizacije, kalaverice – sugar skullovi, lubanjice sa cvijećem – ja sam bila zaljubljena u to prije neznam koliko godina i onda ih najednom ima po cilom gradu, sve je u stilu lubanja i svi ih sada nose… Isto je i sa zakovicama, koje su bile dio neke druge kulture, a sad se toliko populariziralo, što mene pomalo živcira.”

Reakcije

Duška's Babuškas Duška

Reakcije okoline oduvijek su bile super pozitivne. Svi su znali da Duška živi s olovkom i bilježnicom u ruci i da je crtanje zaista njen način života. Roditelji s početka bili su malo skeptični, ali nakon Duškinih uspjeha s babuškama (izložbe, sajmovi, narudžbe, opća zainteresiranost) svojom podrškom dali su joj samo još jači vjetar u leđa. O podršci prijatelja ne treba niti pisati, oni je jednostavno zovu: Babuška!

Rad i promocija

Duška za sobom već ima dva intervjua; jedan za Šibenski tjednik, a drugi za Plezir – srpski portal. Ovi pozivi su je ugodno iznenadili, ali su i pokazatelj da je njen rad prepoznat i da ga se cijeni. Ipak nisu to bili puki razgovori, oni su rezultirati s više narudžba za našu Dušku, ali i više poziva za suradnju. Jako se veseli suradnji s ljudima iz Osijeka. Svoje radove je prijavila na Street art contest na kojem će i sudjelovati početkom 2014. u Osijeku.

Osim toga, Dušku će se moći vidjeti s novim božićnim kolekcijama i po sajmovima kojih je ovaj mjesec krcat. Očekuju nas prekrasna  ogledalca s likom babuški, raznih bedževa i torbi. U bliskoj budućnosti sprema se staviti svoj zaštitni znak i na nakit.

Što se tiče promocije, koja je oduvijek bila najveći problem naših kreativaca, Duška kaže da su suradnje i natječaji slične tematike najbolji oblik za širenje posla. Zasad, kaže, da uspijeva sama i voli to što je sebi sama šefica, te da ne ovisi o nikome.

Snovi i želje

San snova, za Dušku, bilo bi oslikavati zidove, te svoje crteže razvući na velike formate. Za sobom ima već takvih iskustava, a u budućnosti bi se voljela više baviti time. I mi bismo voljeli vidjeti šarene i vesele Duškine babuške na pustim sivim zagrebačkim zidovima.

Osim na zidovima u budućnosti nas čekaju i babuške u hrvatskim narodnim nošnjama:

”Super mi je šta mi je kolegica, koja mi pomogne izvući neke stvari za babuške, dala ideju da joj napravim babušku u delničkoj narodnoj nošnji. Tako da danas imam Delničanku i bilo bi mi super da u budućnosti napravim cilu kolekciju babuški u hrvatskim narodnim nošnjama.”

Duška's Babuškas Delničanka

«….također mi je želja da radim plakate  za evente, koncerte da se barem koliko toliko zadržim u tom underground štihu. Bilo bi mi interesantno da stupim u kontakt sa ruskim studijima u Zadru gdje imaju ruski tjedan. Uglavnom neka tema vezana uz Rusiju tako da bi mi bilo super da potegnem neku suradnju sa njima. Također mi je prijateljica predložila da se javim nekim firmama ili portalima u Rusiji i predložim im svoje dizajne pa ćemo vidjeti, mogućnosti je mnogo»

Za kraj razgovora, naša draga sugovornica kaže da unatoč tome što traži posao u struci, da bi ipak najviše voljela imati svoj mali prostor u kojem bi se prodavale njene i tuđe rukotvorine, mjesto gdje se ljudi mogu ošišati, napraviti dreadove, obojiti kosu u neku ludu boju (jer Duška je i izvrsna ‘frizerka’), mjesto gdje će se prodavati ulaznice za koncerte i majice s printovima bandova, te dodaje u svom tonu:

” Tako bih mogla i vječno ostati mlada kroz taj posao 🙂 “

Hvala Duški što je probila led zajedno s nama. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo družiti se s njom u njenom kreativnom prostoru i ući u njen svijet predivnih crteža babuški. Vjerujemo da su ovo samo počeci za brend Duška’s Babuškas i da su mogućnosti bezbrojne, a budućnost zaista šarena.  Bacite svakako oko na Duškine babuške i usrećite nekog za predstojeće božićne blagdane.