Lend Design 01 - artsomeZa našu novu rubriku Predstavljanja imamo čast vam predstaviti našeg prvog i vrlo posebnog  futurističkog handmadera koji nam je dokazao kako kreativnost nema granica, te se ona širi na sva područja ljudskog djelovanja, pa tako i na ona tehnološka.

Ivan Lendarić je samouki kreativac iz Zagreba koji stoji iza branda Lend Design. Od formalnog obrazovanja završio je hotelijersko turističku školu. No, Ivan je prije svega ilustrator tehnikom inspiriranom znanstvenom fantastikom, nadrealizmom, a ponajviše stripovima. Ali ipak vlastiti interes odveo ga je i korak dalje:

”O 3D fabrikaciji (3D printanju) sam saznao kada sam se zaljubio u digitalno modeliranje te me pogodila ideja da svoje kreacije iz računala vidim u opipljivom obliku.”

Lend Design 05 - artsomeI tako je ta ‘zaljubljenost’ prešla iz svijeta virtuale u svijet realnost.  Pošto su komercijalni 3D printeri bili daleko preskupi za džep jednog entuzijaste, Ivan se sa u suradnji sa svojim ocem, u ljeto 2012. godine, bacio na izgradnju vlastitog 3D printera , kako ga od milja zove – vlastitog robota.

 

Nastanak branda i pravi posao

Nakon mnogih uspona i padova, te nadogradnje tehnologije vlastitog 3D printera, rezultat je itekako postao vidljiv i to u obliku prekrasnih modela koje danas Ivan nudi pod brandom Lend Design, koji zapravo, kad bolje razmislimo, nema granica. Tehnologija je to, koja ideju pretvara u ono fizičko. To obuhvaća printanje funkcionalnih stvari, modela, skulptura, nakita (san svake žene), te se širi na uređenje interijera (primjerice cijele jedne sobe) i printanja na zahtjev (klijent pošalje svoj rad, sliku, a Ivan taj rad pretvara u 3D oblik).

3D printanje ili 3D fabrikacija

3D printanje je tehnologija koja pretvara virtualne objekte modelirane na računalu u stvarne fizičke oblike. Metoda koju koristi Ivan je FFF (Fused Filament Fabrication), koja slaže objekte izrađene na računalu sloj po sloj u finalnu kopiju istog tog objekta u plastici.

Lend Design 02 -artsome”Zamislimo kako rade naši stolni printeri koji printaju na papir samo što umjesto tinte se koristi plastika te je prisutna treća dimenzija (stoga i naziv 3D).”

Ta tehnologija nije nova, te se zapravo komercijalno koristi još od 1990. godine, ali patenti velikih kompanija nisu dopuštali, do prije par godina, da se ista ta tehnologija koristi i u kućnoj radinosti.

Jedan 3D printer molim!

Osim samog printanja i pretvaranja slika u opipljive oblike, Lend Design nudi mogućnost izrade 3D printera po narudžbi. Tako da, dragi naši kreativci, ne ustručavajte se zakoračiti i u drugačije sfere vlastitih kreacija i svakako kontaktirajte Lend Design jer mogućnosti za suradnju su beskonačne.

Lend Design 03 - artsomeZa kraj  završit ćemo Ivanovim riječima i zahvaliti što nam je dozvolio ulazak u svoj svijet, koji smo vidjeli, ne mora stati samo sa SF literaturom, filmovima i stripovima, već se širi u nedogled u ovoj sivoj realnosti, ali ipak uz malo dobre volje i truda.

”Mišljenja sam da ova nova tehnologija, nova u smislu globalne kućne manufakture tek počinje, stoga vjerujem da 3D printanje ima svijetlu budućnost i da će nakon nekog vremena imati mjesto na našim stolovima poput tintnog pisača.”

I mi vjerujemo isto i želimo Ivanu i Lend Designu proboj na tržište brzinom svjetlosti. Više o samoj 3D tehnologiji i radovima Ivana Lendarića saznajte i podržite i putem facebook stranice Lend Design.


Fotografije u galeriji © Ivan Lendarić