Youdhood 0 - artsomeArtSome! vam u ovom predstavljanju donosi priču o mladoj djevojci Deli koja je nedavno putem svog branda Youdhood na tržište rukotvorina plasirala svoje otkačene kapuljače.

Delin moto je “Ako nešto možeš promijeniti, učini to.” Oduvijek je voljela mijenjati stvari/predmete ili im mijenjati namjenu, vidjeti ih u drugom svjetlu, boji, obliku, značenju… Ovo se također odražava i na nju samu:

“Promatrajući kako se s godinama mijenja moj odnos prema promjeni, puno učim o sebi! Trudim se održati “kondiciju” promjene.”

Također, sve što ručno izrađuje, izrađuje sebi. Ovo je prvi put da  se Deli upustila u prodaju svojih ideja/rukotvorina, na poticaj prijatelja koji su prepoznali praktičnost i namjenu Youdhoodica.

Youdhood 1 - artsomeInspiracija: preobražavanje stvari, kad vidim neki predmet, odmah ga zamišljam u drugoj namjeni ili zamišljam što bi se na njemu moglo dodati da ga učini posebnijim, zanimljivijim, zabavnijim. Također, volim stvarima dati vlastiti touch.

Youdhoodice su nastale sasvim spontano, od jedne divne žute hoodice koja se povlačila 2, 3 godine po Delinom ormaru. Bila je prekratka i samim time totalno neupotrebljiva a vrištala je da ju se iskoristi. Umjesto da ju je otpisala, Deli je iskoristila što se iskoristiti dalo i odrezala kapuljaču.  Nakon što joj je služila cijelu zimu, shvatila je koliko je zapravo praktična a uz to je  i vrlo efektan  modni dodatak.

“Uz potporu prijatelja koji su također prepoznali njenu praktičnost, počela sam istraživati materijale po internetu i pronašla idealnu zimsko-jesensko-proljetnu kombinaciju. Mekani minki i vodonepropusni vinil. Bočno sam ubacila zip/patent koji olakšava stavljanje na glavu, a i čuva frizuru.”

Youdhood 2 - artsomeLjudi su većinom skeptični na prvu, ali kad ih stave na glavu, ne mogu sakriti oduševljenje!  Za to je zaslužan minki koji se koristi pri izradi dječjih dekica – to sasvim dovoljno da vam dočara nezamjenjivu mekoću ovog divnog i toplog materijala. Prednost je (po potrebi) transformacija u šal. Naime, kada nam se ne kapuljači, skinemo kapuljaču sa glave a oko vrata nam ostane topli minki.

“Logotip predstavlja giljotinu jer me Youdhoodice neodoljivo podsjećaju na kapice koje su nosili pri činu odsijecanja glava i zato što su kapuljače zapravo odsječeni dio hoodice.”

Pošto nema šivaću mašinu niti se zna njome služiti, i potraga za adekvatnom krojačicom joj je oduzela mnogo vremena u realizaciji same ideje. Na poslijetku ju je pronašla metodom usluga za uslugu. Naime dok su cure iz Hidden Gardena jednom prilikom predstavljale svoj prekrasan nakit u firmi gdje Deli radi, one su joj preporučile jako dobru krojačicu koju danas Deli naziva surogat majkom  jer je njene kapuljačice dovela na svijet.

Materijale Deli naručuje preko interneta, većinom preko Etsyja (YoudhooD) gdje je otvorila i dučančić za prva dva modela Youdhoodica. Od zarade namjerava kupiti mašinu i početi ih sama šivati, sa drugim kombinacijama materijala te sa vlastitiom printom.

Youdhood 3 - artsomeRadni prostor Youdhooda je Delina soba u kojoj je gotovo sve prošlo kroz njene ruke; od tapeta do ukrasa, boja, naljepnica, slika, prenamijenjenih stvari, stvari sa otpada i sl…

“Trudim se da okolina ne utječe na mene, općenito, pa tako niti na moj rad. Sve što imam nosim u svojoj glavi i iz nje crpim inspiraciju, sa što manje utjecaja vanjskih faktora. Naravno, utjecaj okoline je neizbježan, ali trudim se reducirati ga što je više moguće, kad radim ono što me veseli, želim da to bude potpuno moje.”

Deli je komunikativna i otvorena tako da joj bavljenje kreativnim dijelom ovog posla uvijek predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Uživa donoseći na svijet nešto iz svoje glave i dajući nečemu (neki novi) život. Posebno ako se svidi i drugima.

Pošto je tek početnik u ovom vidu komunikacije/samopromocije,  priznaje da nema previše iskustva sa Etsyjem i sličnim sajtovima;

“Prije svega treba odvojiti puno vremena za samopromociju i komunicirati sa ljudima, pojavljivati se na sajmovima, osmišljavati nove zanimljive kampanje, puno fotkati, osmišljavati nagradne igre, kao i u svemu, najbitnija je komunikacija i naravno, vjera u sebe i ljubav prema tome. Ako nešto radiš bez ljubavi, to se vidi  iz aviona.”

Rad ove simpatične djevojke pratite i podržite putem Facebooka.