U ovom predstavljanju Artsome! vas upoznaje sa Sanitom Fijan koja ponosno stoji iza brenda CHIC UP.

Sanita ima 29 godina, rođena je u Sisku, gdje živi i stvara.. Udana je i ima sina od šest i pol godina i blizanke od tri i pol godina.

Chic Up 14 - artsome

“Jako volim stvarati i osim mog predivnog posla, uživam u kuhanju i pripremanju kolača. Oduvijek jako volim knjige koje su često moja inspiracija u radu, kao i glazba.”

Chic Up je nastao sasvim spontano. Jednostavno je krenulo bez puno razmišljanja I planiranja I danas je Sanita u tome svim srcem. Priznaje nam da nije ni sanjala da će jednog dana napraviti sve to što je napravila do sada, u proteklu godinu. U jednoj trgovinici je kupila metalni patent, napravila od njega cvijet i tako je krenulo. Od prve ogrlice do danas je prošlo više od godinu dana, a njezina stranica na Facebooku koja ima gotovo 2000 fanova će u svibnju proslaviti svoj prvi rođendan. Često Chic Up naziva svojim četvrtim djetetom, zato jer ga jako voli.

Sanita nam je ukratko opisala proces stvaranja:

Chic Up 11 - artsome“Osnovni materijal su patentni zatvarači s metalnim zubima, iliti – cifovi. Osim njih koristim i prirodnu kožu, akrilne elemente, zakovice, staklene perle, kristale. Ono što najviše volim raditi su ogrlice. Izrada počinje izborom kombinacije boja i materijala, ovisno o modelu. Svaku komponentu ručno šijem iglom i posebnim koncem a kasnije ih visokokvalitetnim ljepilom spajam u cjelinu. Naravno da od ideje do realizacije prođu sati, katkad i dani.”

Chic Up nakit nastaje u Sanitinom domu, za stolom prepunim kutija s perlama, lančićima, zakovicama, kristalima, gotovim ogrlicama i ostatkom radnog materijala

Kao i kod većine kreativaca, okolina jako utječe na Sanitino kreativno stvaranje. Uvijek i svuda ide sa svojom crvenom bilježnicom u koju često kemijskom švrlja ideje koje dobije dok je na primjer, s djecom u parku. Osim toga, stalno joj je na laptopu uključena glazba ili neki od filmova koje voli i sve to utječe na njezin rad.

Chic Up 13 - artsomeDala nam je jedan simpatičan primjer: – “Moje djevojčice su u zadnje vrijeme zaluđene crtanim filmom Frozen i često ga gledaju. Toliko često da sam sve songove iz crtića naučila napamet. Nedavno sam izbacila proljetnu kolekciju ogrlica i sin mi je za dvije rekao: “Mama, ova ti ogrlica izgleda kao da si ju radila za Elsu, a ova za Annu. Pašu im uz haljine. Čini mi se da previše gledaš Frozen.”- samo sam ga gledala u čudu i shvatila da je potpuno u pravu. Ogrlice zaista izgledaju tako.”

Sanita je inače sama svoj PR, fotograf, dostavljač i sve što uz to ide:

“To doista oduzima dosta vremena, ali nije mi teško, jer i to je dio ovog posla. Često kažem da ne bih mogla imati asistenta koji bi mi s tim pomagao jer bih bila grozna šefica. Ja sam pravi control freak, toliki da izluđujem svoje ukućane. Kad nešto radim, radim to do savršenstva, temeljito i najbolje što znam i umijem pa to očekujem i od drugih.“

Do sad sa Chic Up nije sudjelovala na sajmovima. Orijentirana je uglavnom na promociju putem Facebooka i već ima neke svoje stalne kupce, međutim i novi non-stop pristižu. Shop na Woohoo-u već ima, a svakako planira  napraviti i onaj na Etsyju čim uhvati vremena.

Chic Up 12 - artsome

Kolekcija: You are my MUSE
Model: Ivana Bukovac, MUA by Marina Cukor
Photo/Edit by HRVOJE MAREKOVIĆ PHOTOGRAPHY

“Danas je definitivno najbitnije postati, biti i ostati vjeran sebi. Cif je, primjerice, još uvijek prilično neobičan materijal za izradu nakita, međutim nisam jedina koja to radi ali sam svejedno drugačija od svojih kolegica. Usuđujem se reći da sam s vremenom stvorila potpuno prepoznatljiv koncept, nešto svoje, što je drugačije od svega ostalog što se može vidjeti.”

Sanita vjeruje da se njezino zadovoljstvo uvelike odražava u njenom radu. U svaki komad je uloženo jako puno ljubavi i pažnje. Inače svim srcem vjeruje u teoriju privlačnosti, u karmu. Kad bi morala reći koji je njezin moto, misli da ne bi znala to izreći jednom jednostavnom rečenicom:

“Kod mene su za sve potrebni tekstovi. Uglavnom mislim da sam sve što imam i što živim privukla upravo svojom nevjerojatnom pozitivnošću. Ne vjerujem u vjere, samo u ljubav i pozitivnu energiju koju svi možemo pokloniti jedni drugima, bez obzira na to koje smo “boje i oblika”. Ravnoteža je najvažnija. Zašto vam to govorim – baš zato jer mislim da je to ključ svega što sam do sada postigla, a ja sam zaista ostvarila većinu svojih snova. Mislim da sve cure koje nose moj nakit osjećaju tu energiju i da se baš zato vraćaju po još i pružaju mi povjerenje tako što me preporučuju dalje.“

Zahvaljujemo Saniti na pozitivnoj energiji i na prekrasnom nakitu koji stvara sa Chic Up, te naravno pozivamo vas, dragi čitatelji i kreativci, da pratite ovaj divan brend na Facebooku i barem jednom si priuštite djelić sreće noseći Chic Up nakit.


Fotografije u galeriji © Hrvoje Mareković Photography