Dragi naši čitatelji, nakon male stanke i puno posla ArtSome! vam donosi priču o brendu Loko Prirodna Kozmetika i kreativnom paru koji iza njega ponosno stoji. Sve zaljubljenike u prirodne proizvode i prirodu samu pozivamo da uživaju zajedno s nama u ovoj mirišljavoj avanturi.

Loko Prirodna Kozmetika 14 - artsome

Mirisni počeci

AS: Tko čini Loko tim?

LPK: Loko čine dva člana: jedan nezaposleni informatičar (Ivana) i nesuđeni inženjer elektrotehnike (Zvone). Mi smo dva zaljubljenika u prirodu koje povezuje i ljubav prema šarenim, mirisnim sapunima.

AS: Kako je sve počelo?

LPK: Kao i sve velike stvari…sasvim slučajno. Sve je počelo sa šumećim kuglama za kupanje. Jedne zime, davne 2013. godine kada je besparica udarila po džepu, Božić je kucao na vrata, a svi oko nas su sastavljali svoje liste želja… te godine svi su naši prijatelji pod borom našli ‘Loko Balls’ šumeće kugle, a Loko je startao sa radom.

Nakon kugli uslijedilo je i izlijevanje prvog sapuna od maslinovog ulja i lavande, tada nam je znanje o izradi sapuna bilo poprilično skromno pa je izlijevanje (čitaj: miješanje) prvog sapuna trajalo nekoliko sati. Nakon toga je uslijedilo opće veselje kad se sapun prvi put i zapjenio.

U početku su naši korisnici bili naši prijatelji, obitelj, svi su nešto testirali, davali svoje ideje, komentare, recepture su se dotjeravale, znanje se širilo, a ubrzo se i krug kupaca počeo širiti, to više nisu bili samo naši prijatelji, tada smo shvatili da je stvar ‘krenula’.

AS: Kako je to biti sam sebi ‘šef’?

Loko Prirodna Kozmetika 12 - artsomeLPK: Bilo je padova, uspona, puno neprospavanih noći, u zadnje vrijeme sve više i više, odrađivanje narudžbi do dugo u noć kako bi pošiljke bile poslane na vrijeme. Komunikacija sa kupcima u svako doba dana (i noći)… ali to su sve one pozitivne strane ovog posla. U poslu se vodimo po sebi, trudimo se odgovarati na upite odmah, pakete šaljemo na vrijeme, ne kasnimo jer ni sami ne bi htjeli poslovati sa nekim kome treba dva dana da odgovori na upit ili da pošalje paket…

Veliku stvar u svemu ima i to da smo dva različita lika, te je svatko za nešto dobar, jedan odrađuje kreativni dio, a drugi logistiku.

AS: Živite na području Makarske. Koliku ulogu ima podneblje na vaš rad i sam proizvod?

LPK: Bonus nam je što živimo na području koje je još uvijek bogato ljekovitim biljem, netaknutom divljom prirodom i ugodnom klimom koja jako kreativno djeluje na nas.  Biljke koje koristimo u sapunima, od kojih radimo macerate za kreme, sami beremo  i tako iskorištavamo ono što nam priroda oko nas nudi.

Loko Prirodna Kozmetika na tržištu

AS: Imate li iskustva sa sajmovima?

LKP: Po sajmovima se nismo previše muvali, izlažemo ljeti na ribarskim večerima u Makarskoj i preko sezone imamo par prodajnih mjesta u Makarskoj, Brelima, Tučepima, Omišu. No, to ne znači da ćemo vječno izbjegavati sajmove, nikad se ne zna gdje se možemo pojaviti.

Loko Prirodna Kozmetika 13 - artsome

AS: Što se sve može pronaći u asortimanu Loko Prirodne Kozmetike?

LKP: Loko Prirodna Kozmetika u svom asortimanu nudi sapune za različite tipove i probleme kože, prirodne kreme za lice, razne uljne mješavine, meleme, dezodoranse, prirodne paste za zube… Ono što nas najviše veseli je izrada sapuna. To su prava mala umjetnička djela u koje koliko god da uložiš znanja i truda nikada ne znaš kakav će sapun ispasti dok ga nakon 24 sata od izlijevanja  ne izvadiš iz kalupa i narežeš. Tada obično kreće ushićenje, svaki komad se uzima u ruku i oduševljeno uzvikuje: ajme vidi ovoga! A gle ovoga! Naravno, bilo je i fulanja, jer ko radi taj i griješi. Ništa ne završava u smeću, pa obično oni sapuni koji nisu vizualno zadovoljavajući idu u razno razne namjene.  Ribaju se, režemo ih u razne oblike i iskorištavamo u novim sapunima… samo nebo je granica kad ideje krenu. A idu k’o lude u zadnje vrijeme, nekad mislimo da je svijet jednostavno premali, a dan prekratak.

AS: Kako funkcionira prodaja? Na koji način se oglašavate?

LKP: Trenutno smo  usmjereni na prodaju preko Facebooka i koliko god kukali kako je Fejs zlo današnjice, ako ga se pravilno iskoristi može biti dobra stvar.  Naše proizvode online možete pronaći i na krpicama, omnisartu, a sve se može naručiti i putem e-maila.

AS: Što je najljepše u ovom poslu?

LPK: Kada dobijete povratnu informaciju da je proizvod dobar, da ste nekome pomogli, da ljudi odbacuju kupovanje po drogerijama, okreću se prirodnom sve više i više i da ste vi dijelom zaslužni za to.

AS: Što biste poručili drugim kreativcima?

LPK: Ne bojte se biti drugačiji, isprobavajte nove stvari, učite stalno, uložite truda kako u dobar proizvod tako i u njegov identitet, ne bojte se konkurencije, neka vam ona bude samo poticaj za rast i za kraj budite svoji, neka se vaš identitet vidi i kroz ono što radite… I nema predaje, kako Muhammad Ali kaže:  ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.’ Pametan čovjek.

AS: Slažemo se s vama. I za kraj nam samo recite zašto prirodno? Možda je to i retoričko pitanje, ali ipak, svjedoci smo masovnog korištenja kozmetike i ostalih proizvoda koji nimalo nisu u skladu s prirodom niti nama samima.

Loko Prirodna Kozmetika 11 - artsomeLPK: Zato što korištenjem prirodnih proizvoda raste naša svijest o tome koliko smo ovisni o prirodi i priroda o nama. U prirodi se nalazi sve što nam je potrebno od hrane do lijeka, a mi sustavno ignoriramo prirodu i okrećemo se šoping centrima i tamo sa polica ‘beremo’ svoju hranu, lijekove, kozmetiku i sve ostale kemijske potrepštine koje zagađuju naše tijelo i prirodu.

Sve kemikalije koje unesemo u tijelo na ovaj ili onaj način utječu na naše zdravlje, a tome je dokaz i veliki broj malignih i svih ostalih vrsta oboljenja. Kroz kožu kao najveći ljudski organ unosimo i najviše kemikalija raznim kozmetičkim pripravcima koji u sebi sadrže kancerogene tvari, a ti se proizvodi unatoč tome nalaze na policama dućana i u našim domovima. Dok se u isto vrijeme pojedine ljekovite biljke zabranjuju i njihova se upotreba ograničava.

Prirodno treba biti naš prvi izbor da bi zaštitili zdravlje sebe i svoje obitelji, te samim time doprinijeli razvoju svijesti kod drugih ljudi.

Hvala Ivani i Zvoni na odgovorima i na tome što su nam dopustili da zavirimo što se to sve nalazi iza prekrasnih proizvoda Loko Prirodne Kozmetike i čujemo njihovu mirisnu priču. Svakako podržite, pratite i kupite nešto od prekrasnog šarolikog asortimana Loko Prirodne Kozmetike, te počastite sebe i druge kozmetičkim mirisnim poslasticama.


Fotografije u galeriji © Loko Prirodna Kozmetika