ArtSome! vam predstavlja novu rubriku, diy, koju smo stvorili u suradnji s našim dragim kreativcima. Probili smo led zajedno sa Monikom iz PAF Cosmetics koja nam je pokazala kako napraviti jednostavan peeling za lice i potpuno prirodnu i svježu masku za lice. Uživajte i osvježite kožu za nadolazeće proljeće. Mi jesmo.

Peeling za lice

Za peeling za lice potrebna su vam samo 2 sastojka: soda bikarbona i kokosovo ulje. Vjerujemo da soda bikarbonu imate u vlastitoj kuhinji, a ako nemate kokosovo ulje, svakako biste ga trebali nabaviti.

PAF Piling 01 - artsome

Naime, kokosovo ulje idealno je za pečenje, prženje i prijanje jer je jako termostabilno pa ne dolazi do stvaranja slobodnih radikala kao kod, primjerice, naširoko upotrebljavanog suncokretovog ulja. Bogato je laurinskom kiselinom pa blagotvorno djeluje na razinu kolesterola u krvi, a osim toga je i niskokalorično i lako se probavlja (idealno ako ste na dijeti). Možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane i na odjelima zdrave hrane unutar supermarketa. Na temperaturi izad 25°C pretvara se iz krutog u tekuće stanje. Nama treba krutina koja se lagano krenula topiti (znači, u zimskim mjesecima staviti ga malo na radijator, ili pored bilo kojeg izvora topline).

Recept

1 žličica soda bikarbone
1 žličica kokosovog ulja

U posudicu staviti žličicu soda bikarbone i žličicu kokosovog ulja te miješati dok ne nastane jednolična smjesa nalik pasti.

PAF Piling 02 - artsome

Način upotrebe: lice namočiti vodom, prstima nanijeti peeling i lagano kružnim pokretima masirati lice (kao kod bilo kojeg drugog peelinga za lice), a potom isprati mlakom vodom.

Soda bikarbona će ukloniti mrtve stanice kože i dezinficirati je, a kokosovo ulje će je pomladiti (jer sprječava stvaranje bora jačajući vezivno tkivo i poboljašavajući čvrstoću i elastičnost kože), regenerirati i umiriti, ali neće napraviti zaštitni film na koži pa je preporučljivo odmah poslje ovog peelinga nanijeti masku za lice ili barem hranjivu kremu, a lice će ih spremno upiti.

Maska za lice za efekt pomlađivanja

Za masku za lice potrebni su vam sastojci koje većinom imate u kuhinji (med, jaje, mlijeko, mrkva) i jedan kojeg možda nemate, ali se nadamo da ćemo vas nagovoriti da ga nabavite – avokado.

Avokado suzbija slobodne radikale bolje od bilo kojeg drugogo voća i povrća i to stoga što antioksidansi u avokadu suzbijaju slobodne radikale u samim stanicama. Zato ga je preporučljivo jesti što češće, a samljeven je sastavni dio naše maske za lice jer pridonosi ublažavanju bora te poboljšanju elastičnosti i čvrstoće kože. Uz to, obnavlja iziritiranu i izrazito suhu kožu.

Recept

1 manja mrkva
1 manji avokado (ili ½ većeg)
2 žlice mlijeka
bjelanjak jednog jajeta
1 i ½ žlica meda

PAF Maska 01 - artsome

Mrkvicu skuhajte u malo vode (nije bitno ako i pretjerate jer će ići u kašu).

PAF Maska 02 - artsome

Prerežite avokado, izvadite košticu, a „meso“ izdubite žličicom.

PAF Maska 03 - artsome

U blenderu (ili štapnim mikserom) izmiješajte avokado zajedno sa kuhanom mrkvom i mlijekom, do kašaste konzistencije.

PAF Maska 04 - artsome

Potom istucite bjelanjak jednog jajeta.

PAF Maska 05 - artsome

I u njega lagano miksajući inkorporirajte kašu od mrkve, mlijeka i avokada.

PAF Maska 06 - artsome

Potom u smjestu dodajte med i njega umiksajte u smjesu i maska je gotova!

PAF Maska 07 - artsome

Utočite u posudicu s poklopcem i držite u firižideru. Potrošiti unutar 3 tjedna.

Napomena: maska je neutralnog mirisa, a ako želite da miriše, slobodno dodajte 5 kapi eteričnog ulja po želji (ako niste sigurni koje ulje upotrijebiti, slobodno kontaktirajte Moniku).

Način upotrebe: u debelom sloju nanijeti na lice, pustiti da ostoji 10-20 minuta i potom isprati toplom vodom.

Od ove maske vaša će koža biti zategnutija (bjelanjak, avokado), dubinski hidratizirana (med, mlijeko, avokado) i sjajna (med, mrkva).

Nakon maske za lice po potrebi nanesite hranjivu kremu koju inače koristite.