Ekipa s kojom vas Artsome! ovim putem upoznaje je Pimp  my pump. Oni su tu, u vašem i našem gradu, oni dolaze na pumpu blizu vas! Kroz ovo predstavljanje saznajte čime se bave i kako oživljavaju dušu grada.

PMP 01 - artsome

“Ako ste odrasli u Zagrebu, sigurno pamtite pumpe. One su uvijek bile sastavni dio druženja na kvartu. Naganjanje po parkovima i ulicama je, kad-tad, završilo na njima. Bilo da je riječ samo o pijenju vode ili je bila dio igre, od čišćenja blatnih i krvavih koljena do točenja „šampanjca“ (zgodan trik koji uključuje pucanj te konstantan dotok vode bez držanja ručke), pumpe su bile i ostale dio djetinjstva.

Povijesno pumpe datiraju negdje s kraja 19. te početka 20. st. Postavljene su u kvartovima gdje kućanstva nisu imala priključke na gradski vodovod. Iako se u Gradskom vodovodu pojavljuje naziv „Viktorija zdenci“, građani su ih vrlo brzo od milja nazvali „Železni Francek“ ili „Železni Martin“, nazivom koji se održao do danas. Javne pumpe jedan su od najstarijih ali i najneprepoznatljivijih zaštitnih znakova grada.

Kako je vrijeme prolazilo (mi rasli, a grad se mijenjao) i pumpe su postajale nepotrebne. Padale su u zaborav ili ih samo više nitko nije primjećivao, onako tmurne i rđave. Nekoć nužna svakodnevnica nije smjela propasti zbog našeg ignoriranja. Odlučili smo pumpama dati novi život i vratiti ih u svakodnevicu!

Tako je, u jednoj ne tako pustoj noći, u srcu Trešnjevke nastao Pimp my pump. Peteročlana ekipa u najboljim godinama bez protesta troši slobodno vrijeme (i nezanemarive financije) te komadima starog željeza daje dušu. Traži „Franceke“ po skrovitim zagrebačkim ulicama, kutovima i dvorištima, sprejevima napada mrtvo sivilo te im daje nove, šarolike identitete.

PMP 03  - artsomeIz čistog opreza, naš rad započeo je pod maskama i okriljem noći. Ipak, od samih početaka, broj pristaša i obožavatelja je rastao pa smo i mi vrlo brzo odlučili udisati život pumpama po danu, družeći se sa sugrađanima i prolaznicima, čak i sa susretljivom policijom. Naravno, za svoj rad tražili smo i dozvole, ali one nekako, službenim putevima, nisu nalazile put do nas. Podršku Vodovoda imamo – „…dok’ god ne šarate po hidrantima“ – a Gradu projekt želimo predstaviti kao „brand“, turističku atrakciju… Barem za to materijala imamo!

U kolekciji naših radova, kojih se do sada skupilo 60-ak, nalaze se „Gospon Fulir“ kojeg je Relja Bašić sa oduševljenjem prihvatio, „Janica Kostelić“ povodom njenog rođendana i Snježne kraljice (samo što instalacija nije uspjela preživjeti noć; nepoznati počinitelj joj je ukrao naočale i strgao kečke a skije su izdržale još koji dan pa su i one nestale). „Picasso“ povodom izložbe u Zagrebu, gdje smo lažirali prednju stranu novina i plasirali je na Internet:

„Velika pljačka u Zagrebu pod okriljem noći! Ukrali Picassovu sliku!“.

Dan poslije smo objavili da je remek djelo pronađeno… Legendarna zagrebačka „treska“ s tramvajskim linijama na podu. Warholov najpoznatiji rad, „Tomato soup“, na placu Kustošija, iz koje i dalje (srećom?) teče voda, a ne rajčica. Nadalje, „Pacman“, igrica iz 80-tih na Krugama preko puta policije (normalno, došli su nas pozdraviti!), „Mile i Lale“ u Kozari Boku (zanimljiv kvart…). „Snjegović“ kojem je simpatični kamiondžija poklonio držač za metlu, da mu bude lakše dok cijelo ljeto na vrućini sam provodi u gradu. Metla je izdržala 2 tjedna. Sudjelovali smo dva puta i na međunarodnom uličnom festivalu, Cest is d’Best u sklopu kojeg smo na Britanskom trgu „podigli“ prvi spomenik Dini Dvorniku. Također, u sklopu Velesajma kulture oslikali smo i izložbeni prostor SC-a.

PMP 02 - artsomePrvo gostovanje van granica bilo je u Republici Peščenici, gdje smo u čast Željku Malnaru uredili pumpu. Kako je bio svjetski putnik i putopisac poslije i TV voditelj i anti-političar, napravili smo ga u predsjedničkoj uniformi i na podu ocrtali kartu svijeta kojim je proputovao.

Nakon ulice, naše pumpe su se prebacile i u galerije. Gostovale su u Centru za kulturu Trešnjevka, u sklopu „Noć muzeja“, gdje smo dijelili svoju vodu, napravili dobar tulum i oborili rekord galerije po posjećenosti.

Cilj našeg projekta je sačuvati pumpe i potaknuti ljude da ih čuvaju, ali i da gledaju oko sebe i cijene svoj grad, ostavštinu i kulturu starog Zagreba. Na nama sudionicima gradskog života je prepoznati čaroliju u našem okruženju i sačuvati ju.

Mi smo je prepoznali u „Francekima“. Novo nije uvijek bolje, a stare stvari uvijek možemo obnoviti i vratiti u upotrebu, osvježiti prostor i dati mu dušu, jer naš grad je ima… i velika je!”

Ova ekipica ima još puno planova, samo neki od njih su oslikavanje pumpi s likovima Johnny Casha, Bruce Leea, Boba Marleya…

Svakako ih pratite i podržite putem facebooka, bacite oko na pumpe oko vas i budite nadahnuti!