Artsome! vas ovom prilikom upoznaje sa mladom kreativkom Martinom koja stoji iza branda MGdesign. Martina je već pet godina «sama svoj majstor» i uživa život kroz umjetnost, oslikavanje predmeta i svoj uspješan brend. Pročitajte Martininu priču, neka vas nadahne, neka i vaš život postane vaša umjetnost.

MGdesign 18 - artsome

AS: Možeš li nam se za početak ukratko predstaviti?

MG: Zovem se Martina Gajšak, 26 godina. Apsolventica sam diplomskog studija kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Nakon završene tri godine na preddiplomskom studiju, smjer Dizajner odjeće, znatiželja me odvela u svijet kazališta, kostima, scene. Tijekom studija naučila sam primjenjivati razne tehnike i usavršavati već usvojene. Kostimografija mi je dala uvid u ¨backstage¨ nastanka,u mome slučaju predstava. Cijeli taj proces nastanka ¨nečega iz ničega¨ mi je pomogao u realizacijama svojih rukotvorina. Volim pop art, pin up kulturu (kao što se i vidi), ali realiziranu na moj način.

AS: Kako je nastao MGdesign?

MG: Stvaranje MGdesigna došlo je spontano. Još u srednjoj školi sam voljela eksperimentirati sa raznim materijalima, reciklažom starih i davanje im novog sjaja. Radila sam prvotno stvari za vlastitu upotrebu, ali kako je interes rastao, tako je i moja ponuda rasla zajedno s njime. Započela sam sa jednostavnim privjescima koje sam oslikavala i aplicirala ih na gumu. Nakon nekog vremena i isprobavanja započela sam sa ručnim oslikavanjem. Tehnike nanošenja i korištenja sam naučila sama, kao i izrada za neke dijelove šablona. Šablone sam koristila dok mi se ruka nije smirila i od tada svaki dio, bilo to majica, krojni dio oslikavam ručno, bez šablona. Za svaku sliku mi je potrebno max. 40 minuta. Inspiraciju pronalazim svugdje, na ulici, u filmovima, starim Burdama kad prekrojavam modele. Ovime se bavim već 5 godina. Mogu se naći razni privjesci, lančići, torbe, odjevni predmeti, torbice za duhan…

MGdesign 16 - artsomeAS: Opiši nam svoj radni prostor.

MG: Radni prostor mogu opisati u dvije riječi: kreativni nered – iako se on ne vidi na mojim radovima. Volim red, ali i slobodu. U nekim trenucima prilikom rada, dođe do premetanja stvari u potrazi za nečime i tada otkrijem neku staru sliku ili neke materijale, pa dođem do nove ideje. U mnogo slučajeva volim da su mi materijali pri ruci, tako da mogu uspoređivati nijanse, slagati ih.

AS: Koliko tvoja okolina utječe na tvoje stvaranje i kreativnost?

MG: Okolina ima i nema utjecaja na mene i moj rad. Nema tako jer kad radim volim biti sama i da me vodi intuicija, ali ponekad volim i zatražiti savjet, mišljenje prije realizacije. Jer možda oni vide ono što ja ne vidim.

AS: Kako se snalaziš u činjenici da si i kreativac, i prodavač, i promotor – zapravo sve u svom brendu?

MG: Sam rad i nije toliko težak, ako voliš to što radiš. Ima dana kad mi ideje jednostavo ne dolaze i to je na neki način frustrirajuće. Ako si ¨nov¨ teško je pokazati se, jer kao prvo ne znaš kome da se obratiš, ne znaš kako ostvarit veću ¨vidljivost¨, da se čuje za tebe. Komunikacija (jedina) mi je preko Facebook stranice i na sajmovima. Preko njih komuniciram sa ljudima koji pokažu interes za moj rad, slušam njihove komentare i prijedloge.

MGdesign 17 - artsomeAS: Što misliš da je najbitnije kako bi se mladi, «novi» kreativci danas probili na handmade sceni?

MG: Jako je teško ¨izaći¨ na scenu, pogotovo danas kada je sve već viđeno, originalnost dolazi kao na pokretnoj traci. Mene vodi nada i vjera da ljudi mogu i žele prepoznati ručni rad, da u njemu vide trud i talenat osobe koja mu je predstavlja. Smatram da bi trebalo biti više prilika kao što su razni sajmovi ili neki drugi oblici promocije. Ja sam, zahvaljujući djevojkama iz SweetArt Curica imala prilike izlagati na Art Festu koji se održao u West Gate-u. Ima puno sajmova za koje se ni ne sazna dok ne prođu, a kreativci ostaju anonimci kao što sam ja bila/jesam u svome krugu prijatelja i poznanika.

AS: Gdje se vidiš  za recimo 5 godina?

MG: Za 5 godina? Voljela bi/željela bi jednog dana otvoriti svoj mali dučančić.

AS: Nudiš li «custom made» proizvode? Kako to funkcionira?

MG: Ponuda koju izlažem ili na sajmovima ili preko facebook stranice nije fiksna, ja ih smatram oglednim primjercima. Radim i po narudžbama, u razgovoru sa naručiteljem uvijek volim saznati nešto o njemu ili njoj, njihove interese, uglavnom prilagođavam se njima, osim ako ima nedoumice onda uskočim sa prijedlozima. Imala sam mnoge upite o slikama. Slike koje se nalaze na predmetima ako je takva narudžba mijenjam boju, veličinu ili samu sliku. Može mi se poslati željena slika i u dogovoru ona se realizira na željeni način ili gotov odjevni predmet koji vapi za promjenama. Otvorena sam za sve opcije.

AS: Nosiš li sama neke hrvatske kreativce?

MG: Nažalost ne, nije da mi se ne sviđaju nego prakticiram reciklažu. Volim ući u bakin ili mamin ormar (obje su krojačice) i prekrajati, oslikavati odjevne predmete. Volim obilaziti razne second hand shoopove, buvljake.

MGdesign svakako pratite i podržite i putem Facebook stranice, te se počastite kojom šarenom pop art rukotvorinom u ove kišno vruće dane, a mi ćemo i dalje s veseljem pratiti djelo mlade dizajnerice.


Fotografije u fotogaleriji © MGdesign