ArtSome! vam, dragi čitatelji, ovaj put ima čast predstaviti jedan hvalevrijedan projekt – virtualnu crtaonicu za najmlađe – MaTiTe-Olovčice. Mama Branka upustila se u umjetničku avanturu vođena kreativnim impulsima svoje tri kćerkice, te su zajedničkim snagama ideju sprovele u djelo, te otvorile virtualnu crtaonicu, galeriju, druženje s umjetnicima, te kupovinu proizvoda sa vlastitim umjetničkim djelom. Čitajte i uživajte u njihovoj posebnoj priči zajedno s nama.

MaTiTe-Olovčice 01 - artsomeAS: Ispričajte nam kako su nastale MaTiTe-Olovčice i koja ideja stoji iza vašeg projekta?

MO: Za facebook stranicu MaTiTe-Olovčice čuli su oni za koje nisam ni sanjala da bi mogli čuti ali isto toliko ima onih koji o njoj još nisu čuli mnogo ili su čuli – ništa. Pa tako bi se onima koji nas sada ‘čitaju’ po prvi puta mogli predstaviti kao VIRTUALNA CRTAONICA u kojoj su glavni akteri djeca starosne dobi od 0 do 16 godina.

AS: Tko su glavni i odgovorni za kreativno vođenje MaTiTe-Olovčica?

MO: Kao što u svakoj igraonici postoji netko tko vodi ‘kolo’, u našoj crtaonici to su tri sestre od 2, 4 i 6 godina pod uredničkom palicom svoje mame. Upravo početna imena triju spomenutih djevojčica diktirala su naziv naše facebook stranice, Ma, Ti & Te, koja riječ na talijanskom znači, Olovke.

AS: Otkud vam ideja baš za promocijom kreativnog izražavanje djece? Otkud crpite inspiraciju?

MO: Na Matite-Olovčicama crtajući se trudimo potaknuti svako dijete da se kroz svoju individualnost nesputano izrazi bez srama. Uz to, čini nam se i da smo uspjeli stvoriti jednu poprilično intimnu atmosferu u kojoj se međusobno družimo i s roditeljima djece, ali i s priznatim akademskim umjetnicima – od milja zvanim Vilenjacima. Oni su naša inspiracija i motivacija, ali što je još važnije, oni su i prijatelji naše stranice koji se nerijetko (kada nisu po ateljeima) odvaže prokomentirati i likeati radove djece, a mi ih jednog po jednog redovito predstavljamo svakog petka.

AS: Ispričajte nam o ostalim aktivnostima vaše virtualne crtaonice.

MaTiTe-Olovčice 03 - artsome

Tihana J. 5,5 godina

MO: Među omiljenim aktivnostima stranice, uz naše vilenjake petkom, je i dan posvećen šaranju, i to samo ponedjeljkom (za one malo sramežljivije). Šare su tada naša najvrjednija umjetnost.

Ukoliko pak imate sramežljivca na papiru, ali zato ‘gutača’ knjiga, Vaše dijete subotom ima priliku nacrtati sve što je doživjelo u svom čarobnom svijetu slova. Mi mu pritom nudimo probrane naslove knjiga, inspirirano kojima radove može objavljivati svake subote. Nedjeljom se opuštamo u svakom pogledu pa tako i u likovnom. Tada likovno eksperimentiramo dozvoljavajući djeci da svoje ideje i eksperimente vezane uz likovno stvaralaštvo podijele sa svima u Abrakadabra tutorialima nedjeljom.

Možda će vas zaintrigirati i stalna izmjena naše naslovnice!? Nju naime naizmjence krase sve redom najuspješniji crteži koji su osvojili najviše likeova, a autori se krase titulom Čarobne Olovčice!

No kako vjerujemo da ovim malo starijim crtačima (od 10 do 16 godina) čarobnjaštvo više i nije neka ‘furka’, oni svojim mega-uspješnim radovima osvajaju malo ozbiljniju titulu naziva /I’m In Charge\.

AS: Čime se još bave MaTiTe-Olovčice?

MaTiTe-Olovčice 02 - artsome

Marko Boltek 5 godina, 7 mjeseci

MO: Kako su Matite-Olovčice proizašle upravo iz četiri zida naše obitelji, tako su one dijelom i pokazatelj našeg pristupa odgoju djece. Zbog toga, osim što crtamo, na Matite-Olovčicama povremeno objavljujemo i kolumne s web portala Klokanice koje piše mama. Tekstove o iskustvima u našoj peteročlanoj obitelji odlučili smo podijeliti pretpostavljajući da je odgoj uvijek interesantna tema, a spoznaja da netko prolazi slične i svakojake trenutke u odgoju djece može nekome skinuti težak teret s leđa koji roditeljstvo ponekad sa sobom nosi. Sve kolumne popraćene su upravo crtežima triju sestara.

Ipak, ničega od svega navedenog ne bi postojalo i opstalo bez naših vjernih pratitelja i crtača. Oni su naš pogon i naša strast. I kada nam je najteže i ne stižemo sve što bi htjeli, pogled na njihove like-ove, komentare, iskazano zadovoljstvo i sreću zbog postignutih uspjeha, ostajemo budni i još tu jednu noć (u nizu).

AS: Kako ste započeli sa printanjem i prodajom MaTiTe proizvoda?

MO: Kao dipl. ing. tekstilne tehnologije, smjera dizajn odjeće, s iskustvom od preko desetljeća u vodećim tekstilnim poduzećima lijepe naše, ljubav prema crtežima svojih kćeri, a potom i naših Olovčica, odlučila sam prenijeti i na odjevne predmete. S tiskanjem crteža na majice u samom smo začetku no i jako zadovoljni! Planovi su nam veliki, a ideje nepresušne. Jako smo zadovoljni i izradom šalica s otisnutim dječjim crtežima, pa ponudu istih namjeravamo  proširiti.

Naš mali ‘biznis’ trenutno je family business gdje svatko radi svoj dio posla kad i kako stigne. Uz pelene, pripreme za školu i tantrume, svatko od nas ponekad stigne nešto i nacrtati, napisati, objaviti, poslati pošiljku i tako dalje. Jedno je sigurno – nikada nam nije dosadno.

AS: Imate li kakvu poruku za naše čitatelje i buduće male i velike umjetnike?

MO: Pozivamo Vas da se pridružite našoj sve većoj obitelji kojoj je glavni moto dopustiti djetetu da se izrazi i da bude i ostane, svoje. Čekamo Vas s nestrpljenjem.

A vi dragi čitatelji, pogotovo oni sa mladim umjetnicima u obitelji, svakako se pridružite ovom projektu i podržite ga svojih ruku dijelom. Zavirite na facebook stranicu MaTiTe-Olovčica i oduševite se kao i mi.


Naslovnica: Tihana J. 5 godina

Galerija © MaTiTe-Olovčice